Cum realizam un backup WordPress utilizand un plugin?

Pastrarea in conditii de siguranta al unui site WordPress este un criteriu important si este tratat cu seriozitate de catre toti proprietarii de site-uri web. Daca detineti un site WordPress si doriti sa-l utilizati in conditii de securitate maxima, este absolut necesar sa aveti instalat un plugin pentru backup, pe langa solutiile oferite de catre providerul de web hosting. Acesta va permite salvarea site-ului exact asa cum este el, intr-un moment al zilei prestabilit de catre Dvs.

Backup-ul este util deoarece efectueaza o arhiva completa a website-ului in vederea restaurarii ulterioara in cazul aparitiei unui incident neprevazut. In cazul in care site-ul dvs. este blocat intentionat / spart de catre un hacker sau infectat cu fisiere malware, puteti reincarca site-ul din ultimul punct in care ati realizat backup-ul, inainte de momentul incidentului.

Reconstruirea site-ului nu este optiunea cea mai ideala, deoarece necesita consum mare de timp si energie. De aceea este recomandat sa utilizati un plugin pentru backup in vederea realizarii acestei activitati.

Iata cum ar funciona acest lucru:

Exista pe piata o multime de plugin-uri pentru backup, fiecare avand propriile interfete si optiuni. Alegerea de top actuala este UpdraftPlus care inregistreaza in acest moment peste 2 milioane de descarcari.

Ce ar trebui sa salvati? Una dintre primele intrebari pe care plugin-ul dvs. le va pune este exact tipul de date pe care doriti sa le salvati. Unele vor fi implicit automat la „toate”, dar puteti realiza o configuratie personalizata pentru a include oricare dintre urmatoarele:

Fisierele de baza ale platformei WordPress
Continutul wp-content (care include plugin-urile si instalarile)
Baza de date (care include continutul dvs. si alte date colectete)

Unde ar trebui salvat backup-ul? Backup-ul datelor trebuie pastrat in siguranta fiind inutila pastrarea arhivelor pe serverul de gazduire. Salvarea backup-ului pe server poate incetini viteza de procesare al acestuia, poate umple spatiul disponibil pe cont si nu este deloc safe in cazul in care se intampla ceva cu serverul. Este recomandat ca salvarea arhivei de backup sa se efectueze intr-o platforma cloud externa, cum ar fi Dropbox sau Google Drive. Asigurati-va ca plugin-ul dvs. permite salvarea pe servicii externe.

Cat de des ar trebui sa executati un backup? Norma generala de baza pentru executarea unui backup este sa faceti acest lucru cand actualizati website-ul. Daca generati zilnic un continut nou, atunci veti dori sa programati un backup zilnic. Daca adaugati continutul saptamanal sau bi-saptamanal, puteti sa programati aceste backup-uri in consecinta. Majoritatea backup-urilor va vor permite sa programati cat de des (de la lunar la o data la fiecare ora) si timpul in care doriti ca acestea sa se execute (cum ar fi mijlocul noptii cand nu trebuie sa va ganditi la acest lucru). Multe dintre aceste plugin-uri va vor trimite o confirmare a faptului ca au fost executate backup-uri cu succes.

Cate backup-uri ar trebui sa salvati? Acest lucru ramane la discretia Dvs. Retineti, totusi, ca backup-urile website-urilor pot fi destul de mari. Daca platiti pentru stocarea in cloud, spatiul disponibil se poate umple rapid daca incercati sa le salvati pe toate. Avand in vedere acest lucru, doua sau trei backup-uri reprezinta un numar sigur. Multe dintre plugin-uri va vor permite sa setati maximul, iar apoi sa inlocuiti fisierele vechi atunci cand sunt salvate altele noi (backup prin rotatie).

In general, un plugin pentru backup este un instrument esential, intrument pe care trebuie sa-l aveti mereu la dispozitie. Accidentele se intampla tot timpul si exista hackeri sau programe automate care vor incerca sa va distruga site-ul daca acesta are vulnerabilitati. De aceea este atat de important sa aveti un backup in standby pentru a va proteja atat pe dvs. cat si afacerea dvs.