Ce tip de hosting este recomandat pentru cresterea vitezei site-ului

Sa privim modul in care gazduirea VPS poate avea un impact pozitiv asupra vitezei site-ului tau. Unii dintre noi ne amintim de vechile zile ale conexiunilor dial-up si de cat de lente erau acestea. In timp ce asteptai incarcarea unui site web aveai suficient timp pentru a-ti pregati un sandwich iar mai apoi sa il mananci, timp in care site-ul inca nu era incarcat complet.

Astazi insa vitezele de internet sunt intr-o continua crestere. Iar site-urile web trebuie sa tina pasul cu aceste viteze, daca doresc sa fie competitive cu consumatorii. Iata tot ce trebuie sa stii despre viteza site-ului tau web.

Viteza unui site web in numere

Inainte de toate, sa examinam cateva statistici generale privind comportamentul consumatorilor si site-urile web. Vizualizarile de pagina sunt determinate de viteza cu care se incarca. Daca un site se incarca rapid, cresc foarte mult sansele ca acesta sa navigheze pe site si sa exploreze in continuare. Aproape jumatate din toti vizitatorii site-ului (47%) vor astepta nu mai mult de 2-3 secunde pentru incarcarea unui site web. Daca nu este incarcat in acest interval de timp, ei isi asuma faptul ca siteul este de proasta calitate si nu merita vizitat, asa ca vor trece la un site concurent.

Peste trei patrimi (79%) dintre clientii care fac cumparaturi online nu vor vizita un site pentru a doua oara daca au intampinat o problema cu site-ul, precum ar fi timpul de incarcare foarte mare. Aproape jumatate dintre aceiasi vizitatori (44%) vor impartasi experienta negativa cu prietenii, afectand astfel vizitele viitoare ale acelui site. Practic, se pot pierde sume considerabile de bani doar din cauza unei viteze de incarcare foarte lente.

Ce alceva este afectat de viteza de incarcare a unui site

Ar mai trebui sa stii si faptul ca timpii de incarcare reprezinta un criteriu foarte important in functie de care Google pozitioneaza site-urile web in lista de rezultate.

Daca un site are nevoie de prea mult timp pentru a se incarca, atunci este foarte probabil ca acela sa fie pozitionat prost in lista de rezultate. Iar asta inseamna pierderea clientilor si automat vanzari mai putine. Optimizarea pentru motoarele de cautare sau SEO este o practica care urmareste construirea unui site cat mai prietenos atat pentru motoarele de cautare cat si pentru utilizatori. Timpii de incarcare reprezinta deci un factor foarte important in algoritmul Google.

Gazduirea si viteza de incarcare a site-ului

Timpul de incarcare al site-ului tau depinde de cativa factori importanti, inclusiv memoria si latimea de banda. Daca folosesti un plan de gazduire partajat, atunci resursele vor fi impartite cu alte site-uri stocate pe serverul firmei de hosting, ceea ce poate insemna o viteza de incarcare scazuta.

Pentru a preveni acest lucru puteti trece in schimb pe un server VPS, insa nu uitati sa verificati si site-ul la nivel de platforma. Foarte multe optimizari se pot face doar din site: puteti optimiza imaginile, scripturile si codul CSS. De asemenea, puteti lucra si la optimizarea vitezei de incarcare prin simpla adaugare a unor coduri in fisierul .htaccess (gzip compression, activare mod_deflate, expire headers, etc). Mai multe depsre optimizarea unui site o sa discutam detaliat intr-un alt articol, unde o sa va aratam cum se poate creste performanta unui site de la 40% la 98% in GTmetrix.