Ce sunt serviciile de gazduire – aveti nevoie de ele?

Ce sunt serviciile de gazduire web? Chiar aveti nevoie de ele pentru a crea un site web? Cu siguranta raspunsul este afirmativ, mai ales daca doresti sa poti accesa site-ul tau prin intermediul internetului. Iata tot ce trebuie sa stii despre serviciul de gazduire web, de ce aveti nevoie de acest serviciu si cum sa alegi un furnizor:

Ce este gazduirea Web?

Exista doua lucruri de care ai nevoie pentru ca vizitatorii sa iti poata accesa site-ul tau web: un serviciu de gazduire si un nume de domeniu. O gazda web este o companie care furnizeaza tehnologia si serviciile necesare pentru accesarea unui site web prin intermediul internetului.

Site-urile web sunt gazduite pe computere speciale numite servere – acolo unde sunt stocate toate programele si fisierele care ruleaza pe site-ul tau web. Cand un vizitator doreste sa vizualizeze site-ul tau trebuie sa introduca o adresa de site sau un nume de domeniu in browserul lor de internet.

Computerul se va conecta apoi la server, iar site-ul tau va fi livrat catre acestia prin browserul respectiv. Fara serverul furnizat de serviciul tau de gazduire sau de adresa folosita pentru a ajunge acolo, nimeni nu va putea vreodata sa vada site-ul tau pe internet.

Care sunt diferitele tipuri de gazduire web?

Cand vine vorba de gazduire web, exista sute de furnizori diferiti si o multime de servicii diferite. Cheia pentru a alege serviciul potrivit pentru tine este sa intelegi propriul site web si resursele pe care le cere.

Iata o prezentare generala rapida a diferitelor tipuri de servicii de gazduire web si ce asteptari sa ai de la fiecare:

Gazduirea web shared: Gazduirea web shared (gazduire partajata) este atunci cand un server este utilizat de mai multe site-uri web (in general, un server shared gazduieste peste 300-400 conturi cPanel). Deoarece resursele sunt impartite intre utilizatori, reprezinta in general cea mai ieftina optiune disponibila iar performantele de top nu sunt garantate. De ce? Pentru ca atunci cand folosesti aceleasi resurse cu alte site-uri web, tot ceea ce le afecteaza pe ele te-ar putea afecta si pe tine. Asta inseamna timp de incarcare foarte mare, performante slabe si poate chiar intreruperi de functionare ale site-ului.

Gazduirea web dedicata: Cu un plan dedicat de gazduire, un intreg server fizic este dedicat site-ului tau sau site-urilor tale. Alti utilizatori nu pot afecta performanta site-ului si poti personaliza serverul asa cum iti doresti. Singurul dezavantaj real este costul ridicat pentru un server dedicat si administrarea acestuia. In general serverele dedicate sunt recomandate site-urilor mari si utilizatorilor care detin cunostinte de administrare servere.

Gazduire VPS: VPS-ul este adesea considerat o solutie de mijloc foarte avantajoasa. Aceasta optiune iti permite sa partajezi un server fizic cu alti utilizatori, dar vei avea o portiune proprie dedicata a resurselor, propriul tau cPanel / WHM si sistem de operare. Aceasta inseamna ca, indiferent de cat de mult trafic genereaza celelalte site-uri web de pe NOD-ul principal, acestea nu pot niciodata sa iti utilizeze resursele alocate VPS-ului.

Cloud hosting: Gazduirea cloud este destul de asemanatoare cu serviciile de gazduire partajata, doar ca in loc sa partajezi un server fizic, utilizatorii impartasesc o banca de servere, de obicei raspandite in mai multe locatii geografice diferite. In schimb, nu numai ca resursele sunt practic nelimitate, dar ca practic nu exista nici o sansa de a pierde serviciul sau de a avea momente de downtime.

Ce functii ar trebui sa iti ofere un serviciu de gazduire bun?

Indiferent de tipul de serviciu de gazduire pe care il alegi, exista anumite caracteristici de baza pe care ar trebui sa le cauti intotdeauna, inclusiv:

Latimea de banda: Latimea de banda reprezinta cantitatea de date pe care site-ul tau web va putea sa o proceseze. Cu cat ai mai multa latime de banda, cu atat mai mult trafic va putea gestiona site-ul tau web. Latimea de banda necesara se stabileste in functie de nevoile site-ului tau web. De exemplu, daca nu gazduiesti fisiere media mari sau nu faceti streaming si vei primi mai putin de 1.000 de vizitatori pe zi, probabil 10 GB pe luna sunt mai mult decat necesari.

Spatiul pe disc: de cat spatiu ai nevoie pentru a stoca fisierele site-ului tau, inclusiv e-mailuri, imagini, video, aplicatii samd? In mod ideal, majoritatea site-urilor ar trebui sa aiba marimi cat mai mici, pentru ca incarcarea sa fie cat mai rapida.

Conturi de e-mail: Serviciul tau de gazduire ar trebui sa vina cel putin cu un cont de e-mail inclus, de preferinta mai multe. Este esential ca orice mail trimis clientilor tai sa vina dintr-o adresa de e-mail profesionala.

Functii de securitate: certificatele SSL, software-ul anti-hacking si backup-urile automate sunt esentiale pentru pastrarea site-ului tau in siguranta iar un serviciu de gazduire excelent va include toate aceste servicii.