Care este diferenta dintre hostingul shared si VPS?

Daca sunteti la inceput de drum in constuirea primului dvs. website sau chiar daca aveti deja unul, este posibil sa nu intelegeti cum functioneaza in totalitate. Gazduirea pare sa fie unul dintre acele lucruri pe care oamenii le cunosc si de care au nevoie, dar nu inteleg de ce.

Foarte usor pot aparea confuzii daca nu aveti un background in tehnologie, deoarece la prima vedere toate planurile de gazduire arata aproape la fel. Daca utilizati un plan de gazduire web shared doar pentru ca a fost cea mai usoara optiune, poate ca este timpul sa treceti la un server VPS.

Multi proprietari de site-uri web, initial incep cu un plan de gazduire shared. De ce? Pentru ca in majoritatea cazurilor este cea mai ieftina optiune, iar utilizarea acesteia nu necesita cunostinte specifice despre capacitatile gazduirii shared fata de VPS.

Gazduirea shared este atunci cand un server gazduieste de la unul la sute de site-uri diferite, toate pe acelasi server. Toate site-urile partajeaza resursele serverului, inclusiv spatiul de stocare, memoria RAM si latimea de banda.

Asta inseamna ca daca un site de pe server are un trafic deosebit de mare sau ruleaza un numar enorm de procese sau aplcatii mari, va folosi mai mult decat cota sa echitabila din resurse, afectand negativ alte site-uri care ruleaza de pe acel server.

Cu ce este diferit un VPS?

La fel ca hosting-ul shared, mai multi utilizatori diferiti sunt conectati la acelasi server, dar fiecarui site i se aloca o parte din procesor, memorie RAM si latimea de banda pe care nimeni altcineva nu le poate folosi. De fapt, serverul este impartit in zeci de compartimente diferite, iar fiecare functioneaza individual fata de celelalte.

De ce ar trebui sa treceti la VPS?

Exista o multime de motive diferite pentru care oamenii aleg sa faca trecerea de la gazduirea shared la un server VPS. Cel mai adesea, doar pentru ca site-ul lor a depasit planul de gazduire sau resursele alocate.

Credeti ca sunteti in aceeasi situatie? Iata ce puteti spune:

Site-ul dvs. a ramas in urma. Utilizatorii se plang in mod regulat de timpul de incarcare lent sau de elemente (videoclipuri sau grafica) care nu functioneaza corect. Reteaua de gazduire shared are adesea rezultate in unele sau in toate website-urile gazduite care se executa incet sau se prabusesc. Supraincarcarea ar putea chiar sa provoace prabusirea intregului server, provocand cote costisitoare pentru toti cei implicati.

Va asteptati la cresterea numarului de vizitatori. Gazduirea shared este recomandata pentru site-urile care sunt la inceput de drum sau blogurile statice, care au un flux mic de vizitatori si trafic redus. Daca site-ul dvs. in plina dezvoltare si traficul este si el in crestere, ar putea insemna ca este timpul sa treceti pe un server VPS. Efectuarea migrarii inainte ca lucrurile sa fie prea aglomerate va vor ajuta sa evitati intreruperile de serviciu inutile.

Site-ul dvs. necesita mai multa securitate. Unele companii, cum ar fi cele care colecteaza informatii de la clienti, sunt mai sensibile din punct de vedere al naturii. O incalcare a securitatii ar putea fi o jena imensa si o mare raspundere pentru dvs. Gazduirea shared nu este cel mai sigur mediu, deoarece nu exista o separare intre site-urile de pe un server.

Astfel, orice virus sau malware care afecteaza unul sau mai multe site-uri, va poate afecta si site-ul dvs. Daca un utilizator rau intentionat obtine acces la oricare dintre site-urile gazduite, poate obtine acces si la site-ul dvs. VPS-ul este mult mai sigur in aceste situatii. Deoarece site-ul dvs. este practic separat de toate celelalte, este mult mai dificil pentru utilizatorii rau-intentionati sau pentru virusii nocivi sa va afecteze site-ul sau performanta acestuia.

Doriti accesul root. Daca aveti cunostinte mai avansate decat un simplu utilizator si doriti mai mult control asupra propriului site, VPS-ul este solutia ideala. Spre deosebire de un mediu de gazduire shared, VPS-ul va permite sa instalati software personalizat, sa configurati serverul pentru a se potrivi cu nevoile dvs specifice si chiar sa rualti comenzi direct in SSH.

Cand vine vorba de gazduire shared in comparatie cu serverele VPS, credem ca serverele VPS sunt castigatoare clar pentru multi proprietari de afaceri mici. Daca doriti ca afacerea dvs. sa prospere, aveti nevoie de un website care sa poata tine pasul. Serverele VPS va ofera siguranta resursele necesare pentru a face acest lucru.